В Україні затверджено нові Стандарти лікування вірусних гепатитів B та С. Їх особливістю стала відмова від складної й дорогої діагностики, а також можливість набути відповідної кваліфікації всім медикам.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко, а сам Стандарт був розміщений на сайті МОЗ.

Раніше гепатит C вважався невиліковним, але новітні противірусні препарати дозволили успішно долати хворобу більш ніж у 90 відсотків пацієнтів. Це призвело й до необхідності переглянути офіційно затверджені в Україні протоколи.

"Лікування пацієнтів з вірусним гепатитом C без додаткових ускладнень, відповідно до Стандартів, зможе здійснювати будь-який лікар, який пройшов відповідне навчання, що значно наблизить послуги до пацієнта. Адже саме обтяжливість маршруту пацієнта, великий фінансовий тягар, пов'язаний з обстеженнями, і є тим ключовим фактором, внаслідок якого люди не звертаються вчасно за лікуванням" — прокоментував зміни Віктор Ляшко.

Віктор Ляшко, фото: Facebook
Віктор Ляшко, фото: Facebook

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Тепер скасовано необхідність робити дорогі аналізи для того, щоб призначити схему лікування. Відповідно ж до нових Стандартів, лікар-куратор може призначати препарати відразу після підтвердження діагнозу з мінімально необхідним обсягом додаткових обстежень.

"Так пацієнт не витрачатиме свій час та кошти на дороговартісне і непотрібне обстеження", — підсумував Віктор Ляшко.

Нагадаємо, ВООЗ дала зрозуміти, що пандемія коронавірусу далеко не остання: "Світ не готовий..."