В Україні затверджено нові Стандарти лікування вірусних гепатитів B та С. Їх особливістю стала відмова від складної й дорогої діагностики, а також можливість набути відповідної кваліфікації всім медикам.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко, а сам Стандарт був розміщений на сайті МОЗ.

Раніше гепатит C вважався невиліковним, але новітні противірусні препарати дозволили успішно долати хворобу більш ніж у 90 відсотків пацієнтів. Це призвело й до необхідності переглянути офіційно затверджені в Україні протоколи.

"Лікування пацієнтів з вірусним гепатитом C без додаткових ускладнень, відповідно до Стандартів, зможе здійснювати будь-який лікар, який пройшов відповідне навчання, що значно наблизить послуги до пацієнта. Адже саме обтяжливість маршруту пацієнта, великий фінансовий тягар, пов'язаний з обстеженнями, і є тим ключовим фактором, внаслідок якого люди не звертаються вчасно за лікуванням" — прокоментував зміни Віктор Ляшко.

Віктор Ляшко, фото: Facebook
Віктор Ляшко, фото: Facebook

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Тепер скасовано необхідність робити дорогі аналізи для того, щоб призначити схему лікування. Відповідно ж до нових Стандартів, лікар-куратор може призначати препарати відразу після підтвердження діагнозу з мінімально необхідним обсягом додаткових обстежень.

"Так пацієнт не витрачатиме свій час та кошти на дороговартісне і непотрібне обстеження", — підсумував Віктор Ляшко.

Нагадаємо, ВООЗ дала зрозуміти, що пандемія коронавірусу далеко не остання: "Світ не готовий..."