Коли чекати заметілі?

Майже щоденні заметілі в центральних, північних і західних областях і зливи на Сході – така погода вже стала звичним явищем для тисяч українців. Та тільки не для рятувальників, які практично цілодобово мають тримати руку на пульсі. Та, на відміну від дощів, які котрий день поспіль заливають східні регіони, решта території взята у сніговий "полон". Як виявилося, розслаблятися зарано – на Україну насуваються ще кілька снігопадів. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Зима, мороз - фото Знай.ua
Зима, мороз - фото Знай.ua

Попереду – ціла "серія" снігопадів

Таких заметілей, як тривають у кількох областях країни впродовж останнього тижня, українці не бачили вже давно. Та на цьому стихія зупинятися не збирається.

"Поки ми бачимо результат тільки одного снігопаду, в результаті чого Київ вже став у пробках. Треба розуміти, що до кінця тижня буде ще 2 сильних снігопади. Це – як мінімум", - повідомляє Знай.ua еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua
Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як підкреслив Олександр Соколенко, зараз ми бачимо збіг цікавих факторів – фактично, "ланцюг" циклонів, які рухаються по одній траєкторії.

"Це – вихори, які один за одним заходять на Україну, пересуваючись на північ та північний схід. Вони приносять однакову погодну картину: спочатку це сильні опади. Після проходження такого циклону відбувається полярне вторгнення – вітер змінюється на північний, північно-східний чи північно-західний. Відповідно, до України приходить потужна порція холодного повітря з арктичних широт", - ділиться з нами досвідчений еколог Олександр Соколенко.

І така картина протримається до кінця цього тижня.

Погода, лютий 2021 - скріншот
Погода, лютий 2021 - скріншот

Якою буде погода наступного тижня?

У подальшому ж, як відзначає еколог, в Україну прийдуть чергові циклони з півдня. А разом із ними прийдуть і "морозні рекорди".

"На наступний тиждень можна прогнозувати суттєве зниження температури. Оскільки з цими циклонами в Україну почне пересуватися холодне арктичне повітря. Починаючи з першої декади грудня, у нас в країні температура суттєво нижче норми. Якщо зараз в нормі середньодобовий показник має бути десь -2 - -3 градуси, то ми бачимо, що зараз вона на 7-8, а то і 10 градусів нижче норми", - відзначає еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Зима, мороз, сніг - фото з Фейсбук (Краматорський фотоклуб)
Зима, мороз, сніг - фото з Фейсбук (Краматорський фотоклуб)

Останній рекордний найнижчий середньодобовий показник був зафіксований у 2012 – тоді температура в північно-центральних регіонах України сягала -27 градусів.

Від киян - маса скарг: "Двірника немає вже 3 дні!"

Хоча, як запевнив еколог, показників 2012 року ми не побачимо і нічні мінімуми по Києву сягатимуть близько -20, столиця вже страждає від іншої "білої напасті". А точніше – від бездіяльності місцевих комунальних служб.

Тільки на сайті Контактного центру м. Києва 15-51 можна знайти десятки свіжих скарг на неприбраний сніг і заметені дороги.

"Чому в такий снігопад зовсім не чиститься двір. Неможливо пройти. Двірника немає вже 3 дні", - обурюється автор звернення № 1-137336 щодо адреси по вул. Макіївська, 7 в Оболонському районі.

Скарга на 15-51 № 1-137336 - скріншот
Скарга на 15-51 № 1-137336 - скріншот

В інших районах аналогічна ситуація.

Скарга на 15-51 № 1-137092 - скріншот
Скарга на 15-51 № 1-137092 - скріншот

Неприбраний сніг, скарга на 15-51 - № 1-137092 (фото 1551)
Неприбраний сніг, скарга на 15-51 - № 1-137092 (фото 1551)

Разом з тим, про снігові заметілі попередив і сам столичний мер Віталій Кличко.

Снігопади, сторінка Віталія Кличка - скріншот
Снігопади, сторінка Віталія Кличка - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що березень готує несподівані сюрпризи - морози, сніг і паводки.

А також куди скаржитися на холодні батареї та як добитися "знижки" за опалення: експерти надали дієві поради.