Результати засідання Ради асоціації Україна-ЄС

Скандальні рішення Конституційного суду України, нова форма безвізу, створення "Міжнародної кримської платформи" і санкції проти Росії – усі ці теми днями були обговорені на 7-му засіданні Ради асоціації між Україною та ЄС. Про те, чого чекати українцям у майбутньому і, безпосередньо, у 2021 році, прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів особисто, прибувши 19 лютого до Парламенту на Годину запитань до Уряду. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото з сайту Верховної Ради України
Верховна Рада - фото з сайту Верховної Ради України

Перевірка суддів, е-декларації і промисловий безвіз

Сьогоднішній "конституційній кризі" України, про яку нерідко говорять в кулуарах Парламенту, дали оцінку і в Європейському Союзі.

Як відзначають в українському Уряді, ЄС високо оцінив зобов'язання України повністю відновити систему електронного декларування активів, наголосивши на важливості ухвалення стримуючих санкцій. На залишилося в стороні і "суддівського питання" – члени-країни ЄС наголосили на невідкладній потребі надійних перевірок доброчесності суддів.

"Ми стали на крок ближче до так званого промислового безвізу – місія ЄС вже почала оцінку готовності до підписання Угоди. Це дасть широкі торгівельні можливості для малого і середнього бізнесу, який зможе реалізовувати свій товар на ринках ЄС. Цього року розраховуємо на суттєвий прогрес і якнайскоріше отримати рекомендації про підписання даної Угоди", - зазначає прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Денис Шмигаль - фото Знай.ua
Денис Шмигаль - фото Знай.ua

А у 2021 році, за словами прем'єра, відбудеться всебічний перегляд досягнень цілей Угоди та презентація кожною стороною та презентація відповідної роботи на 23-му Саміті Україна-ЄС.

"Кримська платформа", кібердіалог і санкції Росії

Однією з тем обговорень на 7-му засіданні Ради асоціації між Україною та ЄС став і суверенітет нашої країни.

"Засідання вкотре підтвердило непохитну підтримку і відданість ЄС суверенітету і територіальної цілісності України. Показником є те, що на зустрічах лідери ЄС одностайно наголошували на підтримці України в конфлікті, а також на тому, що санкції проти Росії будуть продовжуватися допоки вона порушуватиме територіальну цілісність нашої держави. Важливо, що було підтримано ідею створення "Кримської платформи"", - відзначає прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Донбас, фото: прес-служба ООС
Донбас, фото: прес-служба ООС

Як наголосив прем'єр, політика невизнання окупації Кримського півострову країн ЄС теж залишається незмінною.

Рада асоціації також закликала Росію забезпечити вільний прохід до Азовського моря, відповідно до міжнародного права.

Азовське море, фото: "Субота"
Азовське море, фото: "Субота"

Йшлося на засіданні і про спільну з ЄС безпекову політику – і саме 2021 рік має стати потужним стартом у даному напрямку. Цього року має розпочатися кібердіалоги Україна-ЄС.

Результати засідання 7-ї Ради асоціації Україна-ЄС
Результати засідання 7-ї Ради асоціації Україна-ЄС

З 2022 року – для українців в'їзд у ЄС по 7 євро

В свою чергу, в Українському культурному фонді повідомили не таку втішну новину. Передбачається, що з 2022 року для українців зроблять платний вїзд до країн Європейського Союзу.

А пов'язано це із впровадженням інформаційної системи авторизації подорожей – ETIAS.

Берлін - фото kiev.aero
Берлін - фото kiev.aero

"Фактичне впровадження плати на в'їзд громадян України до країн ЄС відбудеться у 2022 році. Попередньо встановлено плату в розмірі 7 євро для заявників у віці від 18 до 70 років, для інших – безкоштовно", - написав на своїй сторінці у Фейсбуці представник Українського культурного фонду Антон Тараненко.

За словами Антона Тараненка, така попередня авторизація дозволить країнам ЄС первентивно ідентифікувати осіб, які можуть представляти міграційну загрозу або загрозу безпеці.

ЄС-Україна, 7 євро - скріншот
ЄС-Україна, 7 євро - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Укрзалізницю звинуватили у смертельній загрозі – за рік травмувалися десятки людей і 8 загибло.

Знай.ua повідомляв, що незабаром нардепів "прив'яжуть" до крісел у Раді, а залу напічкають камерами – нові правила антикнопкодавства.