Поліцейські не вручають повістки, але наділені іншими повноваженнями, серед яких – затримання. За повідомленням голови Національної поліції України Івана Вигівського, поліцейські тепер мають право затримувати і доставляти військовозобов’язаних до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Це стосується чоловіків віком від 18 до 60 років, які підпадають під мобілізацію.

В інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна" Вигівський роз’яснив нові повноваження поліції. Він підкреслив, що поліцейські безпосередньо не вручають повістки, але мають право перевіряти документи. Це передбачено частиною другою статті 32 Закону України “Про Національну поліцію”.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Поліція може вимагати пред’явлення військово-облікових документів разом з документами, що посвідчують особу. У разі відсутності таких документів або виявлення адміністративного правопорушення, передбаченого статтями 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), поліцейські мають право здійснювати адміністративне затримання.

Статті 210 та 210-1 КУпАП передбачають штрафи за порушення правил військового обліку та мобілізації. Поліція діє на підставі звернень ТЦК та СП, що містять інформацію про військовозобов’язаних осіб, включаючи їх особисті дані та контактну інформацію. Таким чином, всі порушники можуть бути оперативно знайдені і доставлені до відповідних органів. Якщо ТЦК та СП не можуть скласти протокол на місці, вони звертаються до поліції із запитом на затримання. У цьому зверненні вказується конкретна особа, яка порушила законодавство, що дозволяє поліції здійснювати затримання та доставку.

Популярні новини зараз
Власників банківських карток "візьмуть на олівець" – будуть відстежувати усі транзакції 5 знакам східного гороскопу казково пощастить у липні-2024: на кого чекає біла смуга після труднощів Тариф 7,96 грн/куб не для всіх: кому доведеться віддавати більше грошей за газ У кожного будинку буде свій котел? В Україні готуються до різкого підвищення тарифів на тепло
Показати ще

Затримання відбувається за чіткими процедурами, визначеними законом. Поліцейський складає протокол про адміністративне затримання, де вказуються:

  • Дата і місце складання протоколу
  • Посада, прізвище, ім’я та по батькові поліцейського
  • Відомості про особу затриманого
  • Час і мотиви затримання

Цей протокол підписується як поліцейським, так і затриманим. У випадку відмови затриманого від підпису, це також фіксується у протоколі.

Автомобіль поліції, фото ілюстративне: Facebook поліція Івано-Франківської області
Автомобіль поліції, фото ілюстративне: Facebook поліція Івано-Франківської області

Законом передбачено, що про затримання мають негайно повідомити родичів затриманого, а за його проханням також роботодавця. Це гарантує, що ваші близькі будуть у курсі ситуації та зможуть вжити необхідних заходів.

Адміністративне затримання не може тривати більше трьох годин. Після цього затриманого повинні або відпустити, або, у випадку необхідності, передати його справу далі відповідно до законодавства. В ТЦК та СП затриманому вручається протокол про адміністративне правопорушення, після чого його звільняють.

Нагадаємо, Співробітники ТЦК порушують правила: українців попередили – кому скаржитися

Раніше ми розповідали, про Проходження ВЛК: скільки дають часу на процедуру