Верховний уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що оновлення даних через застосунок "Резерв+" дійсно дозволяє уникнути адміністративного штрафу. За його словами, якщо дані оновлено через цей застосунок, то людина вже виконує вимогу закону і не підлягає штрафу.

Здавалося б, усе просто: оновив дані – і можеш спати спокійно. Однак, не все так однозначно. Спікер Полтавського ТЦК Роман Істомін раніше заявляв, що застосунок "Резерв+" або виписка з ЦНАПу не замінюють військово-обліковий документ. Більше того, за його словами, чоловіків, які оновили дані, але не мають при собі військово-облікового документа, чекає штраф у розмірі від 17 до 25 тисяч гривень.

Військовий квиток, фото unian
Військовий квиток, фото unian

В Офісі омбудсмена не згодні з таким трактуванням закону. Дмитро Лубінець наголошує, що встановленого застосунку з оновленими даними достатньо для того, щоб показати, що людина пройшла цю процедуру.

"Юридично "Резерв+" дає можливість оновити дані. Значить, ти не підпадаєш під адміністративний штраф. Після цього, чи потрібно фізично прийти - безумовно, треба, але ти вже виконав норму закону, оновив свої дані", - заявив він.

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Лубінець пообіцяв, що його офіс буде розбиратися з цією ситуацією, щоб захистити права громадян.

На даний момент питання залишається відкритим. Чи достатньо буде оновити дані через "Резерв+", чи все-таки необхідно нанести візит до ТЦК? В очікуванні остаточного рішення від влади, найкраще буде виконати обидві вимоги, щоб уникнути неприємностей і штрафів.

Нагадаємо, Повістку вручать прямо на дивані: ТЦК отримали право заходити у помешкання українців

Раніше ми розповідали, що В Україні випишуть штраф навіть тим, хто оновив дані у ТЦК: у чому проблема

Також, Як довго в Україні вручатимуть повістки на вулиці: колишній голова Генштабу дав відповідь