В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Представник одного з обласних ТЦК нашої країни спробував пояснити, з яких причин затримують чоловіків із оновленими даними.

Про це в деталях розповів начальник служби зв'язків із громадськістю Сумського обласного ТЦК та СП Олександр Бондаренко в ефірі одного з українських телеканалів.

Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook
Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook

Так, після того, як в Україні запрацював "Резерв+", жителі країни почали активно оновлювати свої дані. Це вже зробили понад 700 тисяч чоловіків. Інші ж звернулися до ЦНАПу. Однак, незважаючи на це, їх права і свободи залишилися незмінними.

Справа в тому, що співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) продовжують затримувати таких осіб та доставляти їх на військово-лікарську комісію (ВЛК). При цьому вони зазначають, що діють у рамках закону та мобілізаційних заходів.

Популярні новини зараз
Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook
Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook

Як пояснив Бондаренко, щоб уникнути затримання, необхідно мати при собі військовий документ, якого у більшості затриманих не було.

"Цей акцент, що ТЦК когось садить у бус – не ТЦК садить у бус, а поліція, яка є частиною групи оповіщення. Вона пропонує громадянину виконати законні вимоги. Якщо немає документів із собою, то, згідно з чинним законодавством, це правопорушення, за яке потрібно негайно виписати штраф", – пояснив він.

Представник ТЦК також розповів, що підставою для примусової доставки до ТЦК може бути відсутність актуальних даних про проходження ВЛК навіть після поновлення інших даних у додатку "Резерв+". Тобто ТЦК цікавиться, чи має особа відстрочку чи бронювання, інакше її відвезуть на ВЛК.

"Якщо людина оновила дані через 'Резерв+', а при спілкуванні з представниками ТЦК виявилося, що вона давно не проходила ВЛК і оновила свої дані не повністю, то ми пропонуємо їй з'явитися в ТЦК у найкоротші терміни і пройти ВЛК. Якщо у людини немає законних підстав на відстрочку, то згідно із законом про мобілізацію, ми направляємо його до навчального центру", – наголосив Бондаренко.

Відтак оновлення даних через "Резерв+" або ЦНАП не гарантує уникнення мобілізації, якщо відсутні актуальні дані про проходження ВЛК. ТЦК продовжує здійснювати заходи відповідно до чинного законодавства.

Нагадаємо, готуйтеся до затримання: у яких випадках поліція може повезти чоловіка до ТЦК.

Раніше повідомлялося, розшифровка військового квитка: що означають літери та цифри.

Також, як військовому перерахувати заслужену пенсію: порядок надання виплат.