В умовах воєнного стану правила проходження ВЛК зазнали змін, і тепер довідка про придатність до військової служби діє лише протягом одного року. Це важлива зміна, яка впливає на процес ведення військового обліку та взаємодію між військовозобов'язаними та ТЦК і СП.

Адвокат Марина Бекало пояснила, що військовозобов'язані та резервісти не зобов'язані самостійно з'являтися до ТЦК та СП для проходження ВЛК після того, як термін дії їхньої довідки закінчився. За її словами, чинне законодавство не накладає на них такого обов'язку.

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

Відповідальність за організацію проходження ВЛК лежить на територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, які мають викликати військовозобов'язаних через повістку.

Це означає, що військовозобов'язаний не може автоматично вважатися порушником або ухилянтом, якщо він не пройшов ВЛК після завершення строку дії довідки, оскільки саме ТЦК та СП мають забезпечити його виклик на медичний огляд.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зробив важливе оголошення власникам карток: з цим краще не затягувати Вартість дзвінків від Київстару змінюється: чого очікувати з 11 вересня 1,32 грн за кВт замість 4,32: українцям знизять вартість електроенергії вже восени, кому пощастить Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

ВЛК. Фото: скрін youtube
ВЛК. Фото: скрін youtube

Таким чином, порядок проходження ВЛК в умовах воєнного стану передбачає, що ініціатива має виходити від ТЦК та СП, а не від самого військовозобов'язаного. Це забезпечує більш організований підхід до ведення військового обліку та враховує специфічні умови воєнного часу.

Нагадаємо, перші штрафи від ТЦК: коли українців почнуть карати за порушення мобілізації

Раніше ми писали про те, що можете це робити: нардеп розповів про права українців у ТЦК

Крім того, Знай.ua повідомляв, штрафи від ТЦК: кому і коли можна не віддавати борги