Як відомо, в Україні змінено систему військової підготовки. Строкова служба замінюється базовою військовою підготовкою (військовим вишколом), введеною згідно з новим законом про посилення мобілізації. Хто обов’язково має її пройти та як це зробити, читайте у нашому матеріалі.

Базова військова підготовка – це комплекс заходів, спрямованих на навчання громадян конкретним навичкам, які знадобляться під час військових дій. Вони включають в себе виконання бойових завдань, роботу зі зброєю та вибуховими пристроями, дії на полі бою, надання медичної та психологічної допомоги та багато іншого. ЇЇ планується впровадити з 1 вересня 2025 року.

Військова підготовка. Фото: Український Легіон
Військова підготовка. Фото: Український Легіон

Згідно з новими правилами, чоловіки у віці від 18 до 24 років зобов’язані будуть пройти базову військову підготовку. Жінки також можуть пройти таку підготовку, але лише за власним бажанням.

Під час воєнного стану базова військова підготовка триватиме три місяці, з яких один відведено на загальновійськову підготовку, а два - на фахову.

Популярні новини зараз
Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

У мирний час тривалість служби збільшиться до п'яти місяців.

Підготовку можна буде пройти у закладах вищої освіти та вищих військових навчальних закладах. Крім того, цю підготовку включать до навчальних планів як окрему дисципліну.

Від підготовки звільняються особи, визнані непридатними за станом здоров'я, ті, хто вже проходив військову службу, а також ті, хто служив в інших країнах до отримання українського громадянства.

Отримавши повістку на проходження базової військової підготовки, особа повинна дотримуватися певного алгоритму дій, щоб виконати вимоги закону. Ось кілька кроків, які слід виконати:

1. Пройти медичний огляд та професійно-психологічний відбір: Перш ніж ви направитесь до навчальної частини чи центру, необхідно пройти медичний огляд та професійно-психологічний відбір. Це допоможе визначити вашу придатність для військової служби та відповідність до вимог.

2. Очікування рішення комісії: Після проходження медичного огляду та професійно-психологічного відбору очікуйте на рішення комісії з питань направлення для проходження служби.

3. Відвідайте навчальну частину або центр: Після отримання направлення приходьте у навчальну частину або центр, адресу якого зазначено у повістці районного або міського центру комплектування.

4. Виконання вимог: Дотримуйтесь усіх вимог та розпоряджень, які вам будуть дані під час проходження вишколу.

Якщо ви не можете з'явитися на підготовку з поважної причини, такої як хвороба, стихійне лихо, воєнні дії тощо, ви маєте повідомити про це Територіальний Центр Комплектування упродовж трьох днів. Ви маєте надати підтверджуючі документи або пояснення щодо вашої відсутності.

Необхідно звернути увагу, що ви маєте прибути до ТЦК не пізніше, ніж через сім днів з моменту, зазначеного в повістці.

Нагадаємо: Без обмежено придатних: в Україні вводять нові категорії для чоловіків

Раніше ми розповідали, що Воїн ЗСУ після поранення став ТЦКшником, але українці й далі женуть його на війну: був для них героєм