Шахраї стають все більш винахідливими, особливо в умовах повномасштабної війни. Зросла кількість фальшивих інтернет-ресурсів, що пропонують фінансову допомогу, а також шахрайських телефонних номерів. Щоб убезпечити себе від потенційних загроз, необхідно здійснювати перевірку на справжність.

Шахраї виманюють дані карток. Фото: Youtube
Шахраї виманюють дані карток. Фото: Youtube

Найпоширеніший метод шахрайства - створення маскованих сайтів, що нагадують офіційні. Ці фішингові ресурси мають схожий дизайн із справжніми, але їхня мета полягає в зборі особистих даних користувачів для подальшого використання аферистами. Їх можуть видавати за:

  • банківські чи державні установи;
  • міжнародні організації або благодійні фонди;
  • дошки онлайн-оголошень;
  • інтернет-магазини.

"Шахраї розсилають шкідливі посилання в месенджери, смс, e-mail для зараження пристроїв вірусом, викрадення персональних даних, секретних карткових реквізитів, для переходу на фішингові або інші шахрайські ресурси", – повідомляють в Національному банку.

Завжди перевіряйте протокол сайту, що вказаний у адресному рядку: "http" є ненадійним, оскільки справжні банки та офіційні структури не користуються ним. Якщо вам пропонують ввести особисту інформацію або здійснити онлайн-платежі, переконайтеся, що сторінка захищена протоколом "https://" та має значок замка.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі
Показати ще

Якщо у вас виникають сумніви щодо ресурсу, банківського рахунку чи номера телефону, скористайтеся службою Кіберполіції на їхньому сайті (в розділі "Stop Fraud"). Ще один спосіб - скористатися сервісом CheckMyLink від асоціації "ЄМА", щоб перевірити автентичність адреси сайту. Також можна використовувати пошукові системи, вказавши назву структури чи компанії, перейшовши за посиланням, а не клікати на лінки у повідомленнях чи рекламі.

Фішингові сторінки зазвичай важко відрізнити від справжніх за адресою в браузері: шахрайські і справжні сайти матимуть дуже схожі посилання, але вони можуть відрізнятися лише одним-двома символами.

Ніколи не надсилайте особисту інформацію через ненадійні джерела. Шахраї можуть намагатися отримати ваші дані через електронну пошту, повідомлення в месенджерах або навіть телефонні дзвінки.

Нагадаємо, Тисячі людей масово "надули" на 16 баксів неіснуючою квіткою у вигляді котиків

Раніше ми розповідали, що Кредиторам захист, громадянам – обмеження прав: що готує новий закон