"Врожай" пленарного тижня

Однією з найочікуваніших для багатьох українців змін, які мала б прийняти Верховна Рада 19 лютого, став законопроект № 3097. Це – Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист прав споживачів" щодо гарантій правильного нарахування споживачам вартості постачання газу, води, електроенергії і комунальних послуг. Та не все сталося, як хотілося. Натомість, у боротьбі із п'янством за кермом і масовими підпалами був зроблений крок вперед – відтепер штрафи за це доходять до кількох десятків тисяч гривень. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Пеня і штрафи – чого чекати?

За зривом важливої "тарифної" наради, що стався на початку цього пленарного тижня, прослідував ще один комунальний провал.

Мова йде про законопроект № 3097, що передбачає фінансові відшкодування на користь українців.

"Про ситуацію з захмарними і абсолютно необґрунтованими тарифами на все – на газ, на воду, на тепло – знають всі. Але люди звертаються ще і з питанням того, що постачаючі організації періодично виставляють людям завищені платіжки. Не по договорах і не по тих тарифах, які існують", - зазначив під час виступу член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Сергій Власенко.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Даний законопроект передбачає відшкодування звичайним громадянам "накрутку" місцевих постачальників води, газу, опалення і комунальних послуг.

"Якщо в судовому чи позасудовому порядку встановлено, що за відповідний період вартість газу, води, електричної, теплової енергії чи надання комунальних послуг розраховано неправильно та вище за визначену договором ціну, організація, яка постачає такі послуги, повинна сплатити споживачу штраф в 10-кратному розмірі суми, на яку неправильно нараховані тарифи", - відзначає Сергій Власенко.

Та, якщо "за" розгляд законопроекту № 3097 за скороченою процедурою проголосувало 243 народних депутата, то під час голосування за сам Проект Закону необхідної кількості голосів так і не набралася.

"Рятувальним кругом" стала пропозиція Голови ВРУ Дмитра Разумкова – дати другий шанс розробленому Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист прав споживачів" після внесення правок.

Верховна Рада, фото Знай.ua
Верховна Рада, фото Знай.ua

Врешті решт, "за" відправлення даного законопроекту на доопрацювання віддали голос 247 нардепів.

Законопроект № 3097 - 247 "за" доопрацювання
Законопроект № 3097 - 247 "за" доопрацювання

Чорнобиль, ліси і торфовища: за підпал – штраф до 24 тисяч

19 лютого Верховна Рада затвердила у другому читанні і в цілому законопроект № 3526 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій". "За" проголосувало 311 парламентарів.

У прийнятих змінах забороняється знищення або пошкодження рослинності, випалювання сухої рослинності або її залишків на землях водного фонду, лісосмуг і торфовищ.

Володимир Зеленський, пожежа на Луганщині - фото з Фейсбук В.Зеленського
Володимир Зеленський, пожежа на Луганщині - фото з Фейсбук В.Зеленського

Порушник сплатить від 3 060 грн до 30 600 грн.

законопроект № 3526 - скріншот
законопроект № 3526 - скріншот

Та значно вищі суми сплатять зі своєї кишені ініціатори підпалів в зоні відчуження – на території довкола Чорнобильської АЕС.

Сума штрафів становить від 5 780 до 23 800 грн.

законопроект № 3526 - скріншот
законопроект № 3526 - скріншот

Пожежа в лісі - фото УНН
Пожежа в лісі - фото УНН

Шалені штрафи для водіїв: суми доходять до 51 тис грн

Днями Парламент затвердив і новий перелік покарань за водіння у нетверезому стані. А саме:

  • За перше порушення штраф складе 17 тис грн з позбавленням водійських прав на 1 рік.
  • За повторне порушення штраф становитиме 34 тис грн та позбавлення прав на 3 роки.
  • Якщо водія втретє за рік спіймають на нетверезому керуванні, йому загрожуватиме штраф у розмірі 51 тис грн з позбавленням права на водіння на 10 років з конфіскацією транспортного засобу.

Нацполіція, фото з Telegram
Нацполіція, фото з Telegram

Важливо знати про діючий "принцип накопичення".

При вчиненні нового адмінправопорушення до закінчення строку дії стягнення за "алко/нарко"-порушення, до невідбутої частини додається нове стягнення.

"При цьому, загальний строк позбавлення права керування транспортним засобом може перевищувати гранично допустимий строк, передбачений ч.2 ст 30", - йдеться в положеннях документа.

Законопроект 2695 - скріншот
Законопроект 2695 - скріншот

А за відмову від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння можуть оштрафувати на 40 800 грн.

Штраф для водіїв, фото: Autonews
Штраф для водіїв, фото: Autonews

Суттєво виросли суми і за інші порушення.

Штрафи для водіїв - фото vgorode
Штрафи для водіїв - фото vgorode

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Знай.ua писав, що нардепів "прив'яжуть" до крісел у Раді, а залу напічкають камерами – незабаром впровадять нові правила антикнопкодавства.