У світлі ухвалення нового законопроекту, що передбачає зміни у порядку мобілізації, серед юридичної спільноти розгорнулися жваві дискусії. Один із ключових пунктів суперечок – наслідки несплати штрафів для тих, хто ухиляється від військової служби.

Частина юристів вважає, що згідно з новими нормами, за несплачені штрафи не можна конфіскувати майно порушника. Інша частина адвокатів стверджує, що ситуація не є однозначною і потребує детального вивчення.

Мобілізація, скріншот: YouTube
Мобілізація, скріншот: YouTube

Декілька авторитетних адвокатів і голова одного із судів висловили свої міркування щодо можливих сценаріїв розвитку подій. Микола Максимов, досвідчений юрист, зазначає, що навіть після сплати штрафу військовозобов'язаний може залишатися у розшуку та бути позбавлений права керування транспортними засобами, якщо він не оновить своїх персональних даних.

За словами Максимова, у разі несплати штрафу державні виконавці можуть накласти арешт на банківські рахунки та картки боржника. Швидше за все, кошти стягуватимуться із заробітної плати. Однак, на його думку, вилучення та продаж єдиного житла чи автомобіля є малоймовірним сценарієм, окрім випадків, коли сума боргу перевищує 200 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Мобілізація, скріншот: YouTube
Мобілізація, скріншот: YouTube

Олександр Папуця, інший шановний адвокат, зазначає, що неоновлення даних розцінюється як продовження правопорушення навіть після сплати штрафу.

Він пояснює, що у разі відкриття виконавчого провадження державні органи спочатку можуть накласти арешт на банківські рахунки боржника. Якщо коштів достатньо погашення боргу, питання арешту майна може виникнути. Однак якщо рахунків немає або грошей на них недостатньо, виконавець має право накласти арешт на рухоме та нерухоме майно боржника.

Нагадаємо, скільки заплатять мобілізованим українцям: зарплати, доплати, премії

Як повідомляв "Знай.ua", запитай у дружини чи мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК

Знай.uа писав, як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було