Сонце вирішило порадувати нас найяскравішими спалахами, які тільки можна уявити. 5 травня воно випустило два спалахи класу X1.3 і X1.2, обидві з яких припали на зірковий регіон сонячних плям AR 3663. І хоча кожен з них був короткостроковим, їх вплив на Землю був відчутним.

Відразу після цих спалахів на Землі було відзначено тимчасові відключення радіозв'язку. Проте, вчені вважають, що ситуація могла б бути набагато гіршою, якби спалахи супроводжувалися корональними викидами маси (КВМ), що, на щастя, не сталося.

Спалахи на сонці. Фото: Youtube
Спалахи на сонці. Фото: Youtube

Хоча Метеорологічне бюро Великобританії зазначає, що КВМ, спрямовані на Землю, не було виявлено, існує ймовірність, що вони могли статися, але залишилися непоміченими для спостерігачів.

Зараз на Сонці виявлено дев'ять регіонів сонячних плям, але AR 3663 є найактивнішим із них. З моменту появи він породив щонайменше 14 спалахів класу M і 3 спалахи класу X. І вчені вважають, що з цього регіону ще можна чекати багато.

Популярні новини зараз
Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Сонячні спалахи – це потужні виверження плазми із поверхні Сонця, які змінюють магнітні поля над сонячними плямами. Вони можуть спричинити тимчасові порушення в іоносфері Землі та відключення радіозв'язку.

Спалах на Сонці. Фото: Twitter
Спалах на Сонці. Фото: Twitter

Корональні викиди маси (КВМ), якщо вони відбудуться, можуть мати серйозніші наслідки.

Вони викликають магнітні бурі, які можуть вплинути на електромережі, супутники, а також на радіо- та навігаційні системи. Так, магнітні бурі від спалахів вищого класу очікуються у середу, 8 травня.

Але одне з найбільш вражаючих явищ, яке може бути викликане КВМ, це полярне сяйво - приголомшливе видовище, коли сонячні частки взаємодіють із магнітосферою Землі, створюючи чудове свічення навколо полюсів.

Вам буде цікаво дізнатися, що Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну